Τα ερωτήματα για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία - Ράμα: «Ήταν εξτρεμιστής»

Τα ερωτήματα των ομογενών για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία - Ράμα: «Ήταν εξτρεμιστής»Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει ο θάνατος του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.


Την ώρα που στην υπόθεση υπάρχουν αρκετά θολά σημεία, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κρύβει τη δυσφορία του για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, λέγοντας πως η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της, ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον 35χρονο «εξτρεμιστή». Την ίδια ώρα, ο ιστότοπος himara.gr παραθέτει σειρά ερωτημάτων, σχετικά με τον θάνατο του ομογενή.

Ειδικότερα, εκφράζοντας την επίσημη θέση της αλβανικής κυβέρνησης, ο Έντι Ράμα σε μήνυμά του στο Twitter παρείχε στήριξη στις αλβανικές αστυνομικές αρχές, χαρακτηρίζοντας τον 35χρονο εξτρεμιστή» που έθεσε σε κίνδυνο τους αστυνομικούς.

Επίσης, απέρριψε τη θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής».

Το μήνυμα του Αλβανού πρωθυπουργού στο Twitter:

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας το οποίο εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό αλλά και για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του θέματος από τη χώρα μας.

«Οι περιστάσεις έχουν επίσημα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας. Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, αλλά μιλά για απαράδεκτη απώλεια της ζωής. Διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Αλβανία είναι ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διάκριση συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ελληνικής ιθαγένειας» αναφέρει χαρακτηριστικά.



Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Τα ερωτήματα για τον θάνατο του 35χρονου
Πλήθος ερωτημάτων παραθέτει ο ιστότοπος himara.gr, σχετικά με τον θάνατου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

«- Οι πρώτες φωτογραφίες των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο σημείο, δεν έδειχναν κανένα περιπολικό να είχε δεχθεί σφαίρες.
- Αφού "εμφανίστηκε" η φωτογραφία του περιπολικού, απορήσαμε πως γλύτωσαν οι αστυνομικοί από τα πυρά. Πως γλυτώνεις από κάποιον που σε σημαδεύει με καλάσνικοφ και πυροβολεί από τις δυο πλευρές του οχήματος; Αν είχε στρέψει το καλασνικοφ προς αυτούς τι τον εμπόδισε και δεν κατάφερε να τους σκοτώσει εάν αυτό πραγματικά επεδίωκε;



- Όταν περικυκλώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και ανταπέδωσε τα πυρά δεν σκέφτηκε κανείς πως θα ξεμείνει από πυρομαχικά και η σύλληψη θα ήταν εύκολη υπόθεση; Ακόμη και εκεί αν ήθελε να σκοτώσει κάποιον αστυνομικό απ' τους πολλούς δεν θα το είχε καταφέρει;

- Γνωρίζουμε πως τα αλβανικά ΜΜΕ έχουν άμεση ενημέρωση από την αλβανική αστυνομία, για του λόγου το αληθές από τα πρώτα λεπτά είχε δημοσιευθεί το ονοματεπώνυμο και η φωτογραφία του Κωνσταντίνου απ' όλες τις αλβανικές ιστοσελίδες και κανάλια. Όταν έφτασε στην σελίδα μας η πληροφορία πως τον συνέλαβαν, την ίδια πληροφορία επιβεβαίωσαν και τα αλβανικά ΜΜΕ που έγραψαν για την σύλληψη του πριν από μερικές ώρες δημοσιεύοντας και φωτογραφίες.

- Λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του οι σελίδες αυτές έχουν διαγραφεί ή έχει αλλάξει το περιεχόμενο και ο τίτλος και αντί για σύλληψη γράφει πως έπεσε νεκρός.

- Πώς μια σύλληψη ξαφνικά έγινε δολοφονία; Πώς τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έπεσαν τόσο έξω; Είμαστε πεπεισμένοι πως κάποιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή για το φινάλε της τραγικής αυτής υπόθεσης, κάποιοι θεώρησαν πως μια σύλληψη δεν θα περνούσε το μήνυμα προς την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα».

Το χρονικό του περιστατικού
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφαςς ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Λίγη ώρα αργότερα τη σημαία την κατέβασε η αλβανική αστυνομία, με αποτέλεσμα o ομογενής να αρχίσει να πυροβολεί με καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης ο ομογενής πυροβόλησε κατά των Ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας. Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας ο 35χρονος είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα, ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες ο ομογενής είχε γράψει στο Facebook: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη..... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».

Η ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας
Σε ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ της χώρας, παρουσιάζεται η εκδοχή των αρχών για όσα έγιναν και κατέληξαν στο θάνατο του 35χρονου Έλληνα. «Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 28.10.2018, περίπου στις 10:00 στο χωριό Βουλιαράτες, στο δήμο Δρόπολης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου υπήρξαν πυροβολισμοί.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί πήγαν αμέσως στο σημείο απ’ όπου ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν ένοπλο που φορούσε στρατιωτική στολή. Από τα πυρά καταστράφηκε ένα περιπολικό.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις και καταδίωξαν τον ένοπλο. Έφτασαν οι ενισχύσεις από την διεύθυνση της αστυνομίας Αργυροκάστρου. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης από τις αστυνομικές δυνάμεις, ο οπλισμένος πολίτης πυροβόλησε ξανά προς τους αστυνομικούς βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές τους.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, δεδομένης της επικίνδυνης φύσης του πολίτη, που αναγνωρίστηκε ως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας 35 ετών, γεννημένος και κάτοικος στους Βουλιάρατες, η τοπική αστυνομία ζήτησε βοήθεια από τις ειδικές δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί το ασυνήθιστο για τις τοπικές δυνάμεις περιστατικό.

Μόλις έφτασαν στο σημείο (σ.σ. οι ειδικές δυνάμεις) έκαναν έλεγχο στο σπίτι του υπόπτου αλλά δεν ήταν δυνατόν να τον εντοπίσουν και ξεκίνησαν να «χτενίζουν» την περιοχή. Ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να τον βρουν σε βουνοπλαγιά, πάνω από το χωριό. Μόλις τους είδε, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.

Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να καλυφθούν για να προστατεύσουν τις ζωές τους και με ένα μεγάφωνο επανειλημμένα κάλεσαν τον πολίτη, που συνέχιζε να πυροβολεί, να παραδοθεί και να πετάξει το όπλο του.

Ο Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί κατά των ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο της ζωές τους. Σε απάντηση, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, οι ειδικές δυνάμεις τον σκότωσαν. Στο σημείο βρέθηκε ένα όπλο καλάσνικοφ, δυο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 κάλυκες. Στο σπίτι του Κατσίφα βρέθηκε μια στολή παραλλαγής».