Ολοκληρώνονται σήμερα οι νεκροτομές στα θύματα της τραγωδίας- Ποια είναι η κατάσταση των εγκαυματιών- Οι έρευνες για την αιτία που προκάλεσε τον πύρινο όλεθρο

Σε 84 ανέρχονται επισήμως τα θύματα των φονικών πυρκαγιών, ενώ εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων.


Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 51 άτομα, εκ των οποίων 11 διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νεκροτομές. Χθες είχαν ολοκληρωθεί οι 75 από τις 84 νεκροτομές στις σορούς που έχουν ανευρεθεί.
Τις επόμενες τρεις ημέρες αναμένεται πάντως να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στα περισσότερα μη κατεστραμμένα κτίρια, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, αλλά το Μάτι κάηκε κατά 98%. Εκτίμησε δε συγκεκριμένα ότι έχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μάλιστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
​​Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς στον Realfm 97,8: Όλη η διαδικασία αναγνώρισης θα περάσει από DNA
Συνεχίζονται οι νεκροτομές, οι λήψεις βιολογικού υλικού και προχωρά η διαδικασία ταυτοποίησης” είπε μεταξύ άλλων ο ιατροδικαστής κ.Νίκος Καλογριάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή.
“Έρχονται σοροί συνεχώς από το Σχιστό και συνεχίζεται η διαδικασία των νεκροτομών για τη λήψη του βιολογικού υλικού για να γίνει η ταυτοποίηση σε συνδυασμό με το βιολογικό υλικό που παρθεί ήδη από τους συγγενείς” σημείωσε ο κ. Καλογριάς.
“Με βάση τη δυσκολία που υπάρχει γιατί οι περισσότερες σοροί είναι απανθρακωμένες νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο η διαδικασία. Όλη η διαδικασία αναγνώρισης θα περάσει από DNA είτε είναι απανθρακωμένες οι σοροί, είτε όχι. Θα περάσει όλη η διαδικασία αναγνώρισης και με DNA. Ο συντριπτικός αριθμός των νεκρών είναι απανθρακωμένοι, οι πνιγμένοι είναι αρκετοί αλλά όχι πολλοί”.
Παγώνουν το αίμα τα λόγια του ιατροδικαστή Μπογιόκα: Οι περισσότεροι στο Μάτι κάηκαν ζωντανοί
«Ζούμε τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπω που έρχονται εδώ, αναγκαστικά, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, ζούμε το δράμα. Σε συνεργασία με τους γενετιστές προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας για να αποδοθεί όπως γίνεται δικαιοσύνη. Για εμάς σήμερα ήταν η πιο δύσκολη ημέρα» ανέφερε ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας για να συνεχίσει «Κάποιοι είναι καμένοι με εγκαύματα αλλά τα περισσότερα πτώματα είναι απανθρακωμένα. Βρίσκουμε σταυρουδάκια, βέρες αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, πρέπει να γίνει εξέταση DNA από τα εργαστήρια. Ήδη έχουν αρχίσει οι ταυτοποιήσεις, μπορεί να διαρκέσει ώρες, ακόμη και μέρες.

Για μένα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση στα χρόνια της δουλειάς μου. Δεν είχε καμία σχέση, το Ήλιος ήταν ψυχολογικά αναμενόμενο επειδή ήταν αεροπορική τραγωδία. Είναι χειρότερα και από το Σάμινα. Εδώ μέσα σε ελάχιστη ώρα χάθηκαν τόσες ζωές. Οι περισσότεροι στο Μάτι, κάηκαν ζωντανοί».
Παράλληλα ανέφερε πως οι νεκροτομές που έχουν γίνει ως τώρα είναι 74 με 75, ενώ συνεχίζονται οι τοξικολογικές εξετάσεις. Κατά κύριο λόγο η αιτία θανάτου είχε να κάνει με τη φωτιά, ενώ υπήρχαν και νεκροί από πνιγμό. Τέλος, εξέφρασε τον φόβο πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Τόσκας: Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματικές ενέργειες - Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή μου - ΒΙΝΤΕΟ
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποκάλυψε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή και υπογράμμισε για τη φωτιά ότι «υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια».
«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε και δεν την έκανε δεκτή», ανέφερε ο υπουργός.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αυτοθυσία και αυταπάρνηση πυροσβεστών αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν τον περιορισμό των απωλειών» τόνισε ο κ. Τόσκας.
Τζανακόπουλος: «Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο»
«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.
Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.
Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.
Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.
Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.
Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.
Από αυτό το σημείο ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και στη συνέχεια σκόρπισε τον θάνατο στο Μάτι
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικονίζει το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σκορπώντας τον θάνατο στο Μάτι.
.enikos.gr