Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από την 1/1/2019

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από την 1/1/2019Μετά την χθεσινή (τυπική) έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από το Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον το πράσινο φως να καταθέσει την νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τι θα φέρει αυτός; «Πάγωμα» αποδοχών επ’ αόριστον σε όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2016, «πάγωμα» αποδοχών μέχρι το 2022 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 αλλά και αυξήσεις σε περίπου 620.000 συνταξιούχους οι οποίοι υπέστησαν πολύ μεγάλες περικοπές στο παρελθόν με αποτέλεσμα οι δικές τους αρνητικές διαφορές να είναι αρνητικές.

Σε όλους τους συνταξιούχους, θα γίνουν γνωστές οι «προσωπικές διαφορές» είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Ανάλογα με το πρόσημο η μεταχείριση θα είναι διαφορετική:

Στους έχοντες θετική διαφορά, το ποσό θα παραμείνει «κλειδωμένο» σε έναν λογαριασμό. Αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον που θα ανατρέψουν την κατάσταση, η προσωπική διαφορά θα μειώνεται έμμεσα. Μετά το 2022, οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού αλλά οι παλαιοί δεν θα παίρνουν. Για να δοθεί αύξηση και στους παλαιούς, θα πρέπει να «μηδενιστεί» η προσωπική διαφορά.
Στους έχοντες αρνητική διαφορά, θα δοθούν αυξήσεις. Αυτές θα σπάσουν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες αυξήσεις θα φανούν μέσα στον Ιανουάριο ή στον Φεβρουάριο του 2019. Οι περισσότεροι από τους 600.000 συνταξιούχους δεν θα πάρουν μεγάλα ποσά. Μόνο σε μερικές δεκάδες χιλιάδες θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξεως των 50-100 ευρώ σε μηνιαία βάση και αυτές σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Ύστερα από την συμπλήρωση των πέντε ετών, οι συνολικές αυξήσεις θα ανέρχονται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
fpress.gr