Τσίπρας: «Δεν συμφωνώ με το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική»

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ


πως με την εφαρμογή της θα υπάρχει και μία «Βόρεια Μακεδονία», η οποία «δεν θα έχει σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία».



Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τάσου Παππά (στο βίντεο, περίπου από το 01:50:55 και έπειτα) για το «σύνθημα “η Μακεδονία είναι ελληνική”», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Μια που το θέσατε, θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ με αυτό το σύνθημα. Θα έλεγα ότι η φράση που θα ήταν πολιτικά ορθή με την οποία θα συμφωνούσα είναι ότι η αρχαία ελληνική Μακεδονία, η ιστορία της, είναι μία, ενιαία και είναι ελληνική».

Παρακαλάει τον Καμμένο να μην ρίξει την κυβέρνηση
Στο μείζον ζήτημα της στάσης του Καμμένου, ο πρωθυπουργός είπε, ουσιαστικά, ότι δεν ζητά από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ «να προδώσει τα πιστεύω του» ψηφίζοντας την συμφωνία αλλά… να μην ρίξει την κυβέρνηση.



«Δεν ζητώ από τον Π.Καμμένο να προδώσει τις αξίες του, αλλά του ζητώ να μην θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας» είπε.

«Ο Καμμένος έχει αρχές, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού να ρίξει την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την πρόταση μομφής, προκάλεσε την ΝΔ να την υποβάλει: «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής» είπε, και συνέχισε συνδέοντας την παραμονή της κυβέρνησης στη θέση της με την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «’Αρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό» είπε χαρακτηριστικά.



Όσον αφορά δε το γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι έγινε επειδή «είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης».
[www.diaforetiko.gr]