Υγειονομική «βόμβα» τα καμένα - Πνευμονολόγοι προειδοποιούν για τις τοξικές ουσίες μετά τις φωτιές

Με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα κινδυνεύουν όσοι διασώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα της 23ης Ιουλίου, προειδοποιούν πνευμονολόγοι...- Αύξηση του άσθματος και άλλα αναπνευστικά προβλήματα σε βάθος χρόνου
- Συστήνουν να φορούν έστω μάσκες όσοι επιχειρούν στο σημείο από τις Αρχές, αλλά και οι εθελοντές
- Μέχρι και με αιφνίδιο θάνατο κινδυνεύουν καρδιοπαθείς και πνευμονοπαθείς που δεν μπορούν να αποβάλλουν τον καπνό - Αναλυτικές οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνετε ώστε να προστατευτείτε μετά τις φωτιές -

Αύξηση του άσθματος παρατηρείται σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί μεγάλες φωτιές, λέει στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Κάτι που αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, μετά τις φονικές φωτιές που κόστισαν την ζωή τουλάχιστον 88 ανθρώπων…

Αύξηση του άσθματος και συχνότερες παροξύνσεις σε άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, παρατηρείται σε βάθος χρόνου, ακόμη και μετά από μία πενταετία, σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με μελέτες, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Όπως αναφέρει, η έκθεση σε πυρκαγιά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες, αλλά και σε υγιή άτομα. Τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο της πυρκαγιάς έχουν άμεσες συνέπειες, καθώς εισπνέουν τοξικές ουσίες απο τον καπνό και τα σωματίδια που απελευθερώνονται, τονίζει ο καθηγητής.

Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος εγκαυμάτων απο την υπερθέρμανση. Ωστόσο και τα άτομα που βρίσκονται σε πιο μακρινή απόσταση, κινδυνεύουν από ερεθισμό των αεροφόρων οδών, λόγω των αερίων που εκλύονται. Και αν έχουν κάποιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί».

Υγειονομική «βόμβα»!
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πνευμονολόγος Αλέξανδρος Ρεμούνδος, περιέγραψε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση λίγες ημέρες αφότου οι φωτιές κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Βλέπουμε τον ηρωικό εθελοντισμό να παρεμβαίνει και να δρα, αλλά δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη καθοδήγηση ειδικών. Τα αποτελέσματα της φωτιάς έχουν αφήσει τοξικές ουσίες ως εισπνεόμενη σκόνη», προειδοποιώντας πως όσοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, πρέπει απαραιτήτως να φορούν έστω μάσκες, αν όχι στολές προστασίας!
/tro-ma-ktiko.blogspot.com