Πλούτισε από την Ελληνική Κρίση και τώρα κάνει στροφή στην καριέρα του [photos]




Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ομολόγων Κένεθ Νταρτ είναι παλιός γνώριμος...

της χώρας μας καθώς το 2012 κέρδισε από την ελληνική κρίση, το ποσό των 350 εκατ. ευρώ.


Ο άνθρωπος που του άρεσε να επενδύει σε χρεοκοπημένες χώρες, καθώς παρά τον θόρυβο που δημιουργούνταν τελικά πλήρωναν, επανέρχεται στο προσκήνιο ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στις Νήσους Κέιμαν.



Ο Mark Vandevelde, διευθύνων σύμβουλος της Dart Enterprises του μεγιστάνα Dart με έδρα τα νησιά Κέιμαν, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι ο Dart ενδιαφέρεται λιγότερο για το προβληματικό εξωτερικό χρέος αυτές τις μέρες και στρέφεται όλο και περισσότερο στην πολυτελή ανάπτυξη ακινήτων στα νησιά Κέιμαν και αλλού, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική.



Το Dart Management που χαρακτηρίζεται ως hedge fund «γύπας» (vulture hedge fund) και η τακτική του είναι να αγοράζει ομόλογα «προβληματικών» χωρών και κατόπιν να «επιτίθεται χωρίς έλεος» εάν δεν αποπληρωθεί, είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου μας», δήλωσε ο Vandevelde. Αυτή τη στιγμή, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας προς τα θέρετρα και τις κατοικίες».



Ο Νταρτ στα μέσα του 1990 πήγε στην Καραϊβική, μακριά από την οικογένειά του που ήταν στο Michigan μετά από τις πολλές επικρίσεις που δέχτηκε. Σήμερα, κατέχει τον κόλπο του Camana που εδρεύει και το γραφείο του, που απευθύνεται κυρίως σε hedge funds και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ένα ξενοδοχείο Four Seasons πέντε αστέρων, είναι υπό κατασκευή και σύντομα θα συμπληρώσει την μαρίνα και το κέντρο της πόλης, ένα δίκτυο για ποδήλατα.




Η Camana, το καμάρι των εκτάσεων Dart, που αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 8% αυτής της λευκής παραλίας, ενδεικνύεται για καταδύσεις και είναι ένας παράδεισος για τους πλούσιους και τους διάσημους. Έχει, επίσης, αγοράσει γη για ανάπτυξη στην Τερκς και Κάικος και στις Μπαχάμες, καθώς και σε τουλάχιστον 10 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Dart δεν εκμεταλλεύεται όλες τις περιοχές.




«Έχει εδάφη σε όλο τον κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, στην Παταγονία, στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Μεξικό, Τζαμάικα, Καναδά, και τα περισσότερα από αυτά τα εδάφη είναι σε απομακρυσμένες, παρθένες περιοχές», δήλωσε ο Vandevelde, ένας συνάδελφος του Michigander. «Οι περιοχές προσφέρονται για διατήρηση, επειδή είναι απομακρυσμένες στη φύση».



Ο Dart στα Νησιά Καϊμάν έχει αναδειχθεί ως ένα ηγετικό μέλος της τοπικής κοινωνίας καθώς οι επιχειρήσεις του εκτός από πολύ κερδοφόρες, έχουν φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή και προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας. Τα έργα του Dart λειτουργούν ως αντίβαρο στα οικονομικά δεινά που προκάλεσαν οι οικονομικές κρίσεις του 2008. Εκείνη την εποχή, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των περίπου 10.000 hedge funds που καταχωρήθηκαν στο νησί, μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ από τα 3,4 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον Anthony Travers, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου στα νησιά Κέιμαν. Το 2009, η τοπική οικονομία συρρικνώθηκε 7%.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/